bierz życie jakim jest

Temat: Chleb pełnoziarnisty z maszyny do pieczenia chleba
Składniki:

1.5 szklanki kefiru
1/4 szklanki wody
1 1/2 łyżki masła (pokroić na małe kawałeczki)
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki miodu
2 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
2 1/2 szklanki białej maki
2 1/4 łyżeczki drożdży w granulkach
garść ziaren słonecznika i garść pestek z dyni

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki oprócz drożdży w maszynie do pieczenia chleba w kolejności podanej w przepisie. Zrób wgłębienie w środku i umieść w nim drożdże.
Uwaga! Musisz ustawić maszynę na chleb pełnoziarnisty, 750g. Smacznego!!!
Źródło: dorum2.pl/forum/viewtopic.php?t=162



Temat: Chlebek rodzinny
* -1 kg mąki pszennej (można dać 0.5 kg mąki pszennej i 0.5 kg mąki orkiszowej)
* -0.5 kg mąki żytniej
* -1 szklanka ziaren słonecznika
* -1 szklanka siemienia lnianego
* -1 szklanka otrębów pszennych
* -1 szklanka płatków owsianych
* -4 łyżeczki płaskie soli
* -1.5 l wody ciepłej
* -zakwas

Chlebek rodzinny - sposób przygotowania
Uprzedzam musimy trochę uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę warto. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Odstawić na ok. 9 godzin (trochę długo - dlatego polecam zostawić ciasto na noc), co jakiś czas przemieszać łyżką - oczywiście drewnianą. Ciasto będzie ładnie rosło. Niestety, żeby chlebek był pyszny i zdrowy musi wyrastać. Wyrośnięte ciasto umieścić w formie. (Musimy pamiętać,żeby zostawić sobie zakwasu do następnego chleba, a wystarczy go słoiczek od dżemu. Trzymamy go w lodówce). Włóż formę do maszyny. Wybierz odpowiedni program, wagę chleba i stopień zrumienienia skórki. Naciśnij przycisk "on/off". Po skończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb. Wracając do zakwasu. Wyjaśniam, że możemy go sami przygotować np. 2 dni przed pieczeniem chleba. Przepis na zakwas: Ok. 0,5 paczki drożdży mokrych, ok.1 łyżeczki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, trochę wody ciepłej do połączenia składników. Wymieszać to w słoiku i odstawić do wyrośnięcia. Tak sporządzony rozczyn dajemy do chlebka. Zajada się cała rodzinka i nie tylko. Smacznego!
Źródło: dorum2.pl/forum/viewtopic.php?t=29


Temat: Wypiek chleba
" />Odkrycie lata!
Dostaliśmy od mamy maszynę do pieczenia chleba! I po prostu nie mogę się nią nacieszyć i nadziwić jak wiele cudeniek potrafi wykręcić.
Jako, że w domu przyszło nam sporo siedzieć w to lato, pożytek z niej ogromny i wieczorami cieszymy się jeszcze bardziej na poranną kawę
Przy okazji, choduję skutecznie bułeczki na udach...

Mam w karierze kilka gniotów ( ...żytnich ) ale i pyszne briochy i turecki chlebek. We wszytsko wrzucam ekologiczną mąkę, ziarna, zioła, suszone owoce i generalnie fajnie jest wiedzieć co jemy

Będę Wam tu załączać przepisy na chleb, który wcale nie musi w maszynie skończyć tymczasem załaczam moje ukochane chlebowe zioło. Czarnuszka

Miałam pokusę wkleić je w dział " Fotki naszych skarbów " ...
jak dodacie do chlebkla i poczytacie o nim , to zrozumiecie dlaczego, ale sie w pore upamiętalam i upiekszę tu wątek.
Źródło: forum.pieluszkarnia.pl/viewtopic.php?t=302


Temat: Witam
Witam>
Na Wasza strone trafilem przez przypadek. Od lat mieszkam w Stanach Zjednoczonych. Jestem kolejnym przypadkiem "celiak disease". Lekarz (gastrolog), ktory postawil ta diagnoze prawie 2 lata temu u 54 letniego faceta- czyli u mnie stwierdzil: "B. dawno temu jeszcze na studiach oblalem egzamin przez ta przypadlosc, jestes 2-gim przypadkiem w mojej 40-letniej karierze".
Oczywiscie bylo to poprzedzone roznymi badaniami dosc klopotliwymi badaniami. Od tamtej pory stosujac diete bezglutenowa, wrocilem do swojej prawidlowej wagi (przybylo mi 12kG) i pomimo przypadkowych potkniec wrocilem do normy. Klopoty z dieta sa duze. Z b. wielu "smakolykow" zrezygnowalem. Gotowanie w domu ma swoje uroki ale wymaga czsu. Jedyne czego nie udalo nam sie uniknac to pieczenie chleba. Przepis, ktorym sluze kazdemu zainteresowanemu, jest troche skomplikowany jednak wielokrotnie poprawiany i sprawdzony. Do pieczenia uzywam typowej (tu w Stanach) maszyny do pieczenia. Chleb jest bardzo smaczny i zupelnie nie przypomina dostepnej w sklepach "waty".
Jezeli macie Panstwo jakies smaczne przepisy nawet na najzwyklejsze potrawy bede bardzo zobowiazany i sam chetnie podziele sie swoimi.
Z okazji Swiat i Nowego Roku skladam wszystkim CELIAKOWCOM i ich najblizszym najlepsze zyczenia DUZO DUZO ZDROWIA.
Źródło: celiakia.nethit.pl/viewtopic.php?t=2


Temat: Chleb się chlebie
Parę dni temu odkryłam, że znikło z Gazety forum chlebowe do którego lubiłam zaglądać.
Zastąpiło je nowe forum DOMOWE... - prawdę mówiąc to się bardzo cieszę z tej podmianki W końcu wszystko jest ładnie poukładane i wiadomo co gdzie szukać.
Przyznam się, że odkąd znalazłam to forum (jeszcze na Gazecie) to zachorowałam na maszynę do pieczenia chleba Czytając te przepisy już czułam ten zapach rozchodzący się po domu... No i M. kupił mi maszynę na 3 rocznicę ślubu i powiedział, że teraz przez najbliższe 90 lat mam mu piec chleb
To forum istnieje od niedawna i jeszcze moderatorzy przenoszą stopniowo przepisy ze starego ale i tak jest już trochę do poczytania.

Pozdrawiam wszystkich miłośników domowego chlebka
Małgolinka
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=4458


Temat: CHLEB PIECZONY W DOMU I INNE PIECZYWA
" />Haniutko maszynę kupiłam taką jak rekomendowałaś.Zakwas dostałyśmy ze znajomą od pani która piecze chleb, ale przy okazjii wezmę od niej przepis. Zusko nie mam przepisu na bułki bo robię"na oko". mniej więcej tak:
kostkę drożdży rozprowadzam szklanką ciepłego mleka, dodaję trochę cukru tak ok. pół szklanki. Jak drożdże ruszą wbijam 3 jajka, wlewam ok. pół szklanki oleju i wgniatam mąkę. Ważne by ciasto nie było zbyt gęste. Musi dać się rozwałkować i odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt twarde dodaję trochę mleka. Odstawiam do wyrośnięcia. Rozwałkowuję porcjami na prostokąt, smaruję dżemem i składam wzdłuż dłuższego brzegu na trzy części. Kroję na prostokątne bułeczki. smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę ok.30 min w 180*C. Jako nadzienie daję też budyń, cynamon z cukrem, podsmażone jabłka, ser. Drożdżówki nie lubią długiego pieczenia, muszą się zarumienić a boki powinny być jasne.
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=240


Temat: Prezenty ślubne
My wolelismy prezenty 'rzeczowe', to jednak goscie sie podzielili, wiec dostalismy zarowno prezenty rzeczowe i pieniadze. Cieszymy sie, ze dostalismy takie przedmioty, ktore beda nam sluzyc przez lata. Za kazdym razem, kiedy bedziemy ich uzywac, bedziemy wspominac, ze jest to 'prezent slubny od ...' Wciaz sie zastanawiamy na co przeznaczyc pieniadze.
Z prezentow rzeczowych m.in. dostalismy: zestaw fondue, plaskorzezbe recznie wykonana, srebrna wage kuchenna wykonana na stary-wzor (fajnie sie prezentuje w kuchni), maszyne do przenia kawy, zestawy porcelany na rozne okazje, ramki na zdjecia slubne + kieliszki do szampana recznie zdobione srebrem, malakser, karafki na wino i inne alkohole, lampy-antyki recznie zdobione i inne rzeczy.
Hitem jest maszyna do pieczenia chleba, bo moj maz rzucil sie wir probowania roznych przepisow chlebowych. Musze przyznac, ze to super uczucie kiedy budzisz sie przy zapachu swiezo pieczonego chleba (mozna sobie wybrac na ktora godzine chleb ma byc upieczony, nawet do 9-ciu godzin pozniej). No i chleb upieczony przez mezusia o wiele lepiej smakuje niz ten ze sklepu
Źródło: weselneforum.pl/viewtopic.php?t=55084


Temat: Chleb na zakwasie

ja też mam automat i wychodził mi tylko chleb na drożdżach, na zakwasie kilka razy próbowałam, ale to była jedna wielka porażka

Moje pierwsze próby z maszyną też były nieudane, lecz się uparłam. Nie wyobrażałam sobie innego. My mamy ALASKĘ. Pieczemy zawsze na programie dla chleba pełnoziarnistego z opcją - duży chleb, średnio przypieczona skórka. Chleb na zakwasie wyrasta inaczej niż ten na drożdżach. Drożdżowy rośnie w tym samym tempie i nie potrzebuje wyższej temperatury. Ja trzymam zakwas w misce przykrytej ścierką na kaloryferze około 12 godzin. Chleb w maszynie rośnie bardzo wolno (na zakwasie), przyspiesza natomiast w pierwszej fazie pieczenia. Rośnie dosłownie w oczach! Uwielbiam to obserwować Przepis znalazłam tu http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6841 , niemniej trochę go zmodyfikowałam, gdyż inaczej mi nie wychodził. Maszyna ma swoje prawa i nie lubi odstępstw. Podaję swoje proporcje:

Skladniki:
400 g ciasta zakwaszonego z maki zytniej
100 g maki zytniej
300 g maki pszennej
350 ml letniej wody lub 300 wody i 50 mleka sojowego
20 ml oleju
1 plaska lyzka soli

+ nasiona według uznania.


a tu jeszcze jedna ciekawa stronka "chlebowo-maszynowo-kuroniowa" http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=106&
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=849


Temat: Chleb na zakwasie

czy próbowałyście piec chleb na zakwasie w maszynce do pieczenia chleba?

Ja mam od kilku dni tą maszynę i jestem bardzo zadowolona. Na razie uczę się dopiero piec,robić zakwas itp. więc zaczęłam od prostych przepisów tj. robię chlebek mieszany pszenno żytni na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży. Ale przymierzam się do pieczenia takiego 100% razowca na samym zakwasie.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=849


Temat: chleb domowej roboty
dort.ds, marysia, dziękuję bardzo za przepisy na pewno je wypróbuje. Niestety mam już 1 zakalca na swoim koncie, ale nie zamierzam się poddawać. Wczoraj dostaliśmy w prezencie 'kombajn" do pieczenia chleba, do którego była dołączona taka mieszanka żytnia - tj zmiażdżone ziarna żyta z mąką. Od razu polecieliśmy do piekarni po zakwas, drożdże i mąkę żytnia. Niestety powrzucaliśmy trochę "na oko" składniki tj. 2 miarki mieszanki, 1 miarkę mąki żytniej nie razowej, szklankę wody,troszkę soli i oleju. A w miseczce rozpuściliśmy troszkę drożdży z łyżeczką miodu i wodą. Potem wszystko wrzuciliśmy do maszyny i ustawiliśmy na pieczenie chleba pełnoziarnistego : ok. 3h 45min. Niestety chlebek wyszedł mokry w środku i kwaśny . W sumie z wyglądu jest ok. Wiecie może czy taki chlebek można zostawić w maszynie - myśmy usnęli zanim się upiekł - i wyjąć rano??? Bardzo proszę o pomoc, bo dziś robimy 2 podejście z pieczeniem swojego chlebka.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=1658


Temat: pestkowy problem
Pawełek miał uczulenie (ma buzi i na ramionkach wysypka) i pediatra kazała odstawić na razie mąkę pszenną, drożdże i soję. Piekę więc dla męża pszenno-żytni chleb, a dla siebie żytni. Pszenno-żytni bardzo mi smakuje, sam żytni jest bardzo intensywny w smaku i nie najlepiej mi idzie pieczenie go (wyszedł mi dziś, ale nieco gliniasty).
Zakwas nie jest trudny do zrobienia, ale pierwszy wypiek na nim może nie być najlepszy (ale też da się zrobić). Dobrze mieć już od kogoś trochę zakwasu, bo taki młody, kilkudniowy jest jeszcze słaby. Jak porównuję zakwas pszenny i żytni, to żytni rośnie b. szybko, pszenny wolniej, ale chleb nie opada jak w żytnim. Dużo nauki jeszcze przede mną.
Pytasz o automat do chleba, tutaj pisałam trochę na ten temat. Dostaliśmy nowy w ramach gwarancji, ale ponieważ nie było go przez 3 miesiące (oddaliśmy go do sklepu, a potem nikt nie miał czasu, by go odebrać), a ja bardzo się przyzwyczaiłam do swojego chleba, więc zaczęłam piec bez niego. Teraz maszyna stoi na razie nieużywana.
Nie wiem dlaczego zakwas miesza się drewanianą łyżką, w każdym przepisie była informacja, że ma być drewniana. Nie znalazłam nigdzie wyjaśnienia, ale mieszam drewnianą łopatką.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=2160


Temat: Smaczny chleb w Szwajcarii - czy cos jeszcze?
" />
">Godzila chleb pieke w piekarniku ,w takiej podluznej foremce jak do pieczenia babki.
Podam przepis ale nie dziesiaj, mam jeszcze sporo pracy a juz si zrobilo pozno.


no wlasnie... ja, jak juz wczesniej wspominalem pieklem w maszynie ale w maszynie nie da sie chrupiacej rumianej skorki uzyskac...
Źródło: polacy.ch/forum/viewtopic.php?t=1681


Temat: drożdżowe baby ciasta
" />300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
1 jajko
50 g roztopionego masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:

1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:


50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ÂżC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego
Źródło: hforum.yoyo.pl/viewtopic.php?t=81